
De oorsprong van de Bergen van Barmhartigheid
De oorsprong van de Bergen van Barmhartigheid gaat terug tot in Italië in de XV eeuw, maar de pandlening bestaat waarschijnlijk al veel langer.
Inderdaad, van zodra de mens het geld uitvond, hadden sommigen er behoefte aan om gangbare consumptiegoederen tijdelijk te ruilen tegen geld.
De woekeraars begrepen snel dat zij door de schaarsheid van het geld in stand te houden enorm veel winst uit deze handel konden halen.
Het is dus om te strijden tegen de hebzucht van de woekeraars die zich in deze periode snel vermenigvuldigden en de bevolking ruïneerden door soms interesten te vragen van meer dan 130% dat een monnik, Barnabé de Terni, het plan opvatte om een sociale instelling die geld op pand leent op te richten.
Volgens de historici zag deze instelling het licht in 1462 te Perugia in het centrum van het Italiaanse schiereiland. Men gaf haar de naam Berg van Barmhartigheid.

De Berg van Barmhartigheid van de Stad Brussel

Evolutie en ontwikkeling
Zoals in Italië ontwikkelden de Bergen van Barmharigheid zich zeer vlug in de meeste steden van België. Historici tellen er meer dan twintig maar ze sloten de ene na de andere. Brussel die na de eerste te zijn geweest, is nu ook de laatste Berg van Barmhartigheid in België.
Degenen die luid en krachtig verkondigen dat de Bergen van Barmhartigheid voorbijgestreefde instellingen zijn in een ontwikkeld land als het onze, zijn zeer slecht geinformeerd.
In 2014 werden 22.000 leningen toegekend aan personen waarvan 10% voor de eerste keer onze instelling betraden en de cijfers die blijven stijgen, tonen de pertinentie en actualiteit van de aktiviteit.Het totaal aan lopende leningen overschrijdt de 20.000.000€
Deze manier van lenen is, zelfs heden ten dage, waarschijnlijk de eenvoudigste en gemakkelijkste manier om aan iedereen toe te laten zeer vlug te beschikken over, liquide middelen. Dit biedt de mogelijkheid hetzij een dringende betaling na te komen, hetzij een buitenkans te grijpen zonder verplicht te zijn zijn bezit te verkopen.
Tegengesteld aan een wijdverspreid idee, worden meer dan 95% der pandleningen terugbetaald door de leners die dus de juwelen of de voorwerpen die zij als waarborg hadden neergelegd terugnemen. Bijgevolg worden slechts 5% der voorwerpen niet opgeeist door de neerleggers en worden ze bijgevolg in openbare verkoop gezet. In dit geval houdt de Berg van Barmhartigheid van de opbrengst van de verkoop, de te betalen bedragen en kosten af en stort het saldo terug aan de klant ontlener.

Reglementering en bestuur
De Berg van Barmhartigheid wordt geregeld door de wet van 30 april 1848 en door een organiek reglement bepaald door de Gemeenteraad van de Stad Brussel.
Onder het gezag van een Raad van Bestuur benoemd door de Gemeenteraad en waarvan de Burgemeester van de Stad Brussel voorzitter is van rechtswege verzekert het team van de Berg van Barmhartigheid (een dertigtal personen) de goede werking van de activiteit.

Monopolie van de pandlening
In België is het beroep van pandhuishouden, krachtens de wet, een monopolie voorbehouden aan de Berg van Barmhartigheid en het uitbaten van een privé-firma van pandleningen wordt streng bestraft. (Wetboek van Strafrecht art. 306 & 307).


Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Berg van Barmhartigheid?
Ben je op zoek naar een cadeau-idee?
Het boek «Van een microkrediet tot een krediet binnen handbereik, de Berg van Barmhartigheid van de Stad Brussel (1618-2018)» is te koop voor 10€.


Rondleidingen
Wil je meer weten over de geschiedenis van de Bergen van Barmhartigheid in het algemeen, de geschiedenis van het Brusselse pandjeshuis, de architectuur van de gebouwen, hun plaats in de wijk, enz.
Verschillende onafhankelijke organisaties bieden dit soort rondleidingen aan: