Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Ontdek...

...de geschiedenis van de Bergen van Barmhartigheid, de architectuur van de gebouwen van onze Brusselse instelling, de evolutie van de aanvaarde voorwerpen doorheen de tijd, en nog veel meer. Dit kan dankzij onze 6 publicaties.

Boek

Titel: « Van een microkrediet tot een krediet binnen handbereik, de Berg van Barmhartigheid van de Stad Brussel (1618-2018) ».

Inhoud: 3 auteurs vertellen ons het verhaal van de laatste instelling in België die zich bezighoudt met de lening op onderpand. De lezer krijgt inzicht in de werking van de instelling vanaf haar ontstaan tot nu.

Auteurs: Roel JACOBS, historicus en auteur van talrijke werken over Brussel; David KUSMAN, professor gespecialiseerd in de studie van de kredietpraktijken in het pre-industriële tijdperk ; en Pedro TRASCASAS FUEYO, professor geschiedenis.

Prijs: 10 €

Boek

Titel: « Van Steen tot Juweel ».

Inhoud: Beryl? Spinel? Toermalijn? Heb jij er al van gehoord? Na het lezen van dit wetenschappelijk boek zullen edelstenen en halfedelstenen geen geheimen meer voor je kennen.

Auteur: Deze uitgave werd samengesteld door de Vereniging voor Historische Gemmologie.

Prijs: 10 € 

Thematisch boek

Titel: « Houdt god van leningen tegen interest? De religies van het boek en het geldwezen ».

Inhoud: Dit boek presenteert de standpunten van drie religies (jodendom, christendom en islam) over geld, financiën en leningen op rente.

Auteurs: Het is geschreven door professor Anne MORELLI, een historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van religies en minderheden; professor Thomas GERGELY, een filoloog van opleiding; en professor Paul NEUENKIRCHEN, een islamoloog.

Prijs: 8 €

Thematisch boek

Titel: « In pand gegeven stukken, getuigen van hun tijdperk ».

Inhoud: Dit boek biedt een historische en sociologische analyse van de werking van de Berg van Barmhartigheid van de Stad Brussel, waarbij de evolutie van de aanvaarde soorten onderpand in de loop van de tijd wordt onderzocht. Verrijkt met vergelijkingen met andere lokale en naburige kredietinstellingen, verbreedt het historische perspectieven en benadrukt het belang van het onderpand als getuige van zijn tijd.

Auteur: Pedro TRASCASAS FUEYO, professor geschiedenis.

Prijs: 8 €

Thematisch boek

Titel: « Architectuur en pandlening ».

Inhoud: De architecturale geschiedenis van de gebouwen van de Berg van Barmhartigheid in de Stad Brussel wordt hierin uitgebreid beschreven en geïllustreerd.

Auteurs: Johan VAN DESSEL, architect en stedenbouwkundige; en professor Christophe POURTOIS, die de oprichter was van het CIVA (Centre International pour la Ville, l'architecture et le Paysage).

Prijs: 8 €

Thematisch boek

Titel: « Machtstrijd op de Berg van Barmhartigheid ».

Inhoud: Dit boek onderzoekt de complexe dynamiek tussen de centrale en lokale overheid aan de hand van de geschiedenis van de Bergen van Barmhartigheid. Door deze strijd te onderzoeken biedt het een fascinerend inzicht in de juridische en financiële ontwikkeling van de Bergen van Barmhartigheid.

Auteurs: Bruno BERNARD, hoogleraar moderne geschiedenis (gespecialiseerd in geschiedenis van verlicht despotisme en revoluties, en Robert WTTERWULGHE, een ervaren bedrijfsjurist en hoogleraar economie.

Prijs: 8 €

Ter plekke

Vraag jouw exemplaar tijdens onze openingsuren aan één van onze loketten.

Levering mogelijk

Verzendkosten van 5€ voor een levering in België.

→ Om één of meer boeken te bestellen, volstaat het:

  1. Een e-mail te sturen naar info@bergvanbarmhartigheid.be met vermelding van uw naam, jouw adres en de titel van de gewenste boeken.
  2. Onze boekhoudafdeling zal u op de hoogte brengen van de betalingsmodaliteiten (voor leveringen in België wordt 5€ voor verzendingskosten aan het totaalbedrag toegevoegd).
  3. Zodra het bedrag op onze bankrekening is gestort, sturen we jouw bestelling per post op.