Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Wie zijn wij?

De Berg van Barmhartigheid, ook bekend als de Openbare Kas van Lening, is een openbare instelling van de Stad Brussel. Al meer dan 400 jaar is het verstrekken van leningen op pand onze kernactiviteit.

De Berg van Barmhartigheid heeft een de facto monopoliepositie: op basis van de wet van 30 april 1848 zijn wij de enige organisatie in België die een lening op pand mag aanbieden.

Als u bij ons aanklopt voor een lening op pand, dan verzekeren wij u als openbare instelling steeds te werken in het algemeen belang, zonder daarbij uit te zijn op winstbejag. Onze enige ambitie is om een microkrediet toegankelijk te maken voor iedereen. In minder dan 30 minuten beschikt u over het geld.

95% van de leningen wordt terugbetaald en slechts 5% van de neergelegde panden komt terecht in de openbare verkoop. Zo zie je maar waar het bij onze diensten om draait: dat je eigenaar blijft van de dingen die belangrijk voor je zijn!

De Berg van Barmhartigheid is ook een veilinghuis.

Elk jaar worden er 30 à 35 gecatalogiseerde veilingen georganiseerd.

Elk bod telt!

Als dankzij u het voorwerp in het veilinghuis voor meer wordt verkocht dan de persoon ons verschuldigd is, krijgt hij HET HELE VERSCHIL terug. Dit is wat wij noemen de "verkoopbonus".

Sinds 2018

De Berg van Barmhartigheid is ook een kunstcentrum.

Het is onze missie om de artistieke creatie te ondersteunen en kunst voor iedereen toegankelijk te maken. De tentoonstellingen zijn altijd gratis en de ruimte is zo ingericht dat iedereen er in de beste omstandigheden terecht kan.

Onmiddellijk

Een lening in minder dan 30 min

Toegankelijk voor iedereen

Geen voorwaarden inzake schuldenlast

Betrouwbaar

De garantie van een openbare instelling

Gratis expertise

Professionalisme en nauwkeurigheid