Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Draagbare kunst: een terugblik op een evenement dat veel conventies in vraag stelde

Op zondag 26 mei 2024 hadden we het genoegen gastheer te zijn van een buitengewoon evenement: de “Super Materia”-defilé van draagbare kunst. Het evenement, dat een groot publiek trok, bleek een waar feest van creativiteit en artistieke innovatie te zijn, met 33 getalenteerde kunstenaars.

Onder leiding van Brecht Buyse en Lotte Beckwé presenteerden kunstenaars uit verschillende disciplines hun kunst in een unieke en draagbare vorm. Schilders, beeldhouwers, kleermakers, juweelontwerpers, activisten, schrijvers, dansers, choreografen, videokunstenaars, muzikanten en performancekunstenaars werkten samen om een ongekend visueel en emotioneel spektakel te leveren.amen om een ​​ongekend visueel en emotioneel spektakel neer te zetten.

Het thema van deze defilé, “alle materie keert terug tot stof, maar soms overstijgt het en wordt het onverwoestbaar”, werd door elke deelnemer op meesterlijke wijze verkend. De gepresenteerde werken waren niet alleen bedoeld om te worden gezien of begrepen op de traditionele manier, maar ook om te worden gedragen, waarbij kunst op een intieme en krachtige manier wordt geïntegreerd. 

Deze zeer gechoreografeerde modeshow liet zien dat draagbare kunst eenvoudige voorwerpen kan overstijgen en een levendige getuigenis kan worden van onze tijd en onze emoties. Elk van de gedragen werken droeg op zijn eigen manier een boodschap uit voor onze samenleving en daagde toeschouwers uit over hedendaagse kwesties. De op deze manier gepresenteerde werken braken met traditionele artistieke conventies en boden een frisse en provocerende kijk op de wereld.


Interactiviteit vormde de kern van deze unieke ervaring: dansen, geschreeuw en directe interactie met het publiek doorspekte de show, waardoor een dynamische en meeslepende sfeer ontstond.

Ook de deelname van de prinses Delphine van Saksen Coburg was niet onopgemerkt. Haar betrokkenheid onderstreept het belang van kunst en cultuur in onze samenleving en hun vermogen om mensen uit alle lagen van de bevolking samen te brengen.
De ceremoniemeester, McCloud Zicmuse , de "Prins zonder Carnaval" van Schaarbeek, gaf het evenement een extra vleugje durf en humor met zijn eigenzinnige humor.

Onze hartelijke dank gaat uit naar alle deelnemende kunstenaars voor hun creativiteit en durf, en naar alle bezoekers voor hun enthousiaste steun.

Vorige
Défilé d'art portable : retour sur un événement qui bouscule les conventions