Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Ukrainian Fashion and Art Week

Ukrainian Fashion and Art Week

Twee Oekraïense topontwerpsters uit Ivano-Frankivsk presenteren hun kleding collectie s met etnische motieven. Een modeshow zal plaatsvinden op woensdag 21 december 2022 om 18u30.

Tijdens het evenement zullen ook schilderijen van verschillende Oekraïense kunstenaars te zien zijn, evenals beschilderde keramiek uit Kosiv (opgenomen in UNESCO's lijst van immaterieel cultureel erfgoed).

Vanaf 28 december 2022 zullen twee nieuwe Oekraïense kunstenaars hun werken tentoonstellen: Wladzia Hrechkosii, Rina Rox & Dana Yakymchuk.

Op 29 december 2022 en op 4 januari 2023 worden ook twee workshops georganiseerd om meer te weten te komen over traditioneel Oekraïense artistieke technieken.

 

→ Dit evenement is opgezet door Oksana Kovalchuk (Sarmatia) met de steun van Promote Ukraine.

 

ℹ PRAKTISCHE INFORMATIE 

Data van het evenement
Van woensdag 21 december 2022 tot woesndag 11 januari 2023

Openingsuren
Woensdag tot vrijdag (12u tot 20u) en weekends (10u tot 18u)
Uitzonderlijk gesloten op 24/12, 25/12, 31/12 en 1/1
Uitzonderlijk geopend op 11/01 (12u-16u).

Vernissage
Woensdag 21 december van 18u30 tot 22u00
Gelieve uw aanwezigheid hier te bevestigen (beperkte plaatsen)

Modeshow
Woensdag 21 december om 18u30

Workshops decoratief schilderen
29/12 (14u) voor kinderen van 7 tot 14 jaar
04/01 (17u) voor volwassenen
Max. 20 deelnemers - zonder reservatie - gratis - duur: 60 tot 90 min

Gratis toegang, zonder reservatie (behalve voor de vernissage)

 

ℹ DE KUNSTENAARS:

Wladzia Hrechkosii (28.12.2022 > 11.01.2023)

Ze komt uit Kiev en woont en werkt in Krakau, Polen.

Na haar studie aan de faculteit Bouwkunde raakte ze geïnteresseerd in schilderen en grafische vormgeving. Ze brengt al haar vrije tijd door met het creëren van aquarelwerelden en gelooft dat kunst de ziel heelt. De inspiratiebron van de kunstenaar is het bos waar ideeën voor schilderijen ontstaan. In haar creativiteit neigt zij naar de kleuren rood en blauw die als, twee levende krachten, lichamelijkheid en spiritualiteit, rust en passie, moment en eeuwigheid belichamen.

 

Rina Rox (28.12.2022 > 11.01.2023) 

Rina, geboren in Oekraïne, voltooide in 2013 een Bachelor of Economics en een Master in Arts and Design aan de Universiteit van Kiev. Ze woont in België en Kiev. 

Ze is zowel kunstenaar als kledingontwerpster.

Geïnspireerd door haar reiservaringen in meer dan 60 landen over de hele wereld, roepen haar schilderijen cultuur, gevoelens van sensualiteit, liefde, eenheid en eeuwigheid op.

Rina Rox is de oprichtster en ontwerpster van het in België gevestigde Rina Rox Fashion label. 
Innovatieve ontwerpen, duurzaamheid, hoogwaardige stoffen en bovenal de kwaliteit van de Europese productie maken van Rina 
Rox Fashion een duurzaam modemerk.

 

Dana Yakymchuk (28.12.2022 > 11.01.2023)

Geboren in Lviv, kunstenaar en medeoprichter van decoratiestudio Korali.

Afgestudeerd aan de Nationale Kunstacademie in Lviv, is zij gefascineerd door textielkunst in al haar verschijningsvormen, de semantiek van oude tekens en symbolen en de archaïsche kunst van verschillende volkeren.  In haar werken gebruikt zij authentieke fragmenten van handgemaakte stoffen, borduurwerk, foto's en diverse artefacten.  Ze beheerst verschillende technieken en materialen: schilderen met bijennas, olieverf en schilderen op stof.  

Ze heeft deelgenomen aan vele kunstprojecten in Oekraïne en in het buitenland.

 

ℹ Oksana Beylakh (21 > 23.12.2022) 

Een kunstenares, kledingontwerpster en lerares uit Ivano-Frankivsk (Oekraïne). Als ontwerpster heeft Oksana haar eigen techniek ontwikkeld, die zich toespitst op handborduurwerk met een karakteristieke decoratieve textuur en reliëf. In het creatieproces experimenteert zij met technieken en verkiest zij individualiteit boven massa, haar producten zijn als kunstwerken. Bovendien kreeg Oksana Beilakh de Yaroslav Lukavetsky-prijs in de categorie "Design" voor het populariseren van volkstradities in moderne kleding.
Als kunstenares werkt Oksana met decoratief plastic en artistieke stoffen.

 

ℹ Marta Pitchuk (21 > 23.12.2022)

Oekraïense kunstenares, maker van muurschilderingen in Ivano-Frankivsk, Chernivtsi en Stryi, en op het Vorokhta viaduct. Zij belichaamt het beeld van een heilige motanka pop, een symbool dat stamt uit het voorouderlijk geheugen. De heldinnen van de "Motanka" serie hebben gesloten gezichten, maar in feite heeft elk van hen een gezicht - met oogleden, pupillen. De auteur sluit het afgewerkte portret - zodat "de vrouw een ziel heeft, een karakter, ook al is dat niet zichtbaar".
Haar werken bevinden zich in privécollecties in Engeland, Duitsland, Tsjechië, Italië, Argentinië, de VS en Canada.

 

ℹ Mykhailo Deinega (21 > 23.12.2022) 

Mykhailo is al meer dan 30 jaar schilder. Hij beschouwt zijn kunst als associatieve schilderkunst. Hij is lid van de Nationale Unie van Kunstenaars van Oekraïne. 
Zijn vorige tentoonstellingen vonden plaats in Oekraïne, Polen, Italië en het Vaticaan.

 

ℹ Michael Jiliak (21 > 23.12.2022)

De kunstenaar is geboren in de regio Ivano-Frankivsk in Oekraïne en woont nu in Nederland. Hij had de eer om in 2020 te worden uitgeroepen tot Italiaanse kunstenaar van het jaar en heeft zijn werk in verschillende EU-landen tentoongesteld.
Het werk "Maastricht of een terugkeer naar de Middeleeuwen" is opgenomen in de internationale kunst-encyclopedie "Art Universal".

 

ℹ Lyubov  Chernikova (21 > 23.12.2022)

Oekraïense styliste, oprichtster, eigenares en ontwerpster van het gelijknamige merk CHERNIKOVA, met meer dan 27 collecties designerkleding met etnische elementen op haar naam. Één van de kenmerken van de collecties is het dubbelzijdige korset - het is een moderne interpretatie van een traditioneel kledingelement. 
Voor haar creaties gebruikt de ontwerpster handgesponnen hennepstoffen, linnen, zijde, fluweel en batist. En ter decoratie - ornamenten van traditioneel borduurwerk van kleding en huishoudelijke artikelen volgens de interpretatie van de auteur, maar ook kant, elementen die met de hand zijn gemaakt op een oud weefgetouw, originele ponstechnieken en Petrykiv-verf.

 

ℹ DE ORGANISATOREN:

ℹ Oksana Kovalchuk (Sarmatia) 

Sarmatia wil kleine en middelgrote ondernemingen in Oekraïne ondersteunen. In deze moeilijke tijden voor het land is het voor hen bijzonder belangrijk de Europese markten te penetreren en de economie van het land te ondersteunen.

"In deze tijd is het uiterst belangrijk voor de Oekraïners om niet alleen hun cultuur te behouden, maar deze ook aan de wereld te tonen. Ik ben gemotiveerd om de Europeanen de talenten van de Oekraïners te laten zien, vooral van kunstenaars en ontwerpers uit de regio Ivano-Frankivsk, die beroemd is om zijn unieke en authentieke handwerk, Kosiv-keramiek - een UNESCO cultureel erfgoed" - zei Oksana Kovalchuk, de directeur van Sarmatia en organisator van het evenement.

 

ℹ Promote Ukraine (NGO)

Promote Ukraine is een platform dat is opgericht om Oekraïense projecten in de EU een impuls te geven. Het is een Belgische NGO die bestaat uit een team van Oekraïense professionals die hun tijd vrijwillig besteden aan het geven van een stem aan het Oekraïense maatschappelijk middenveld in België en de EU.

 

Vorige
Volgende

Hou je van kunst in het algemeen? Schilderijen? Juwelen? Beeldhouwwerken ?...

i We aanvaarden dit soort voorwerpen ook als pand en organiseren regelmatig verkopen rond deze thema's.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid voor PBM