Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Expo « Bouffée d'air » d'Irène Ku & Alexander Kudriavchenko

Tentoonstelling « Ademruimte » door Irène Ku & Alexander Kudriavchenko

De mogelijkheid om kunst te maken is een verademing voor kunstenaars. En dat is altijd zo geweest. Kunstenaars schilderen zelfs als er oorlog is, zelfs als er lijden is.  Schrijvers en muzikanten zwijgen niet...

Omdat dat onze manier van spreken is.  Wij creëren geen decor, maar spreken de wereld op onze eigen manier aan.  We zeggen dat we niet gebroken zijn, zelfs als we depressief zijn.
Een verademing is ook de hulp van mensen in België en Polen die ons in moeilijke tijden hebben beschermd, dankzij wie wij nu kunnen schilderen, dankzij elke minuut.

Een verademing is de vrijheid die ons in België omringt.  De vrijheid van zelfbeschikking waarvoor Oekraïne 300 jaar heeft gevochten, is de grootste vreugde.  Het verliezen ervan is als het verliezen van de mogelijkheid om frisse lucht in te ademen in een gesloten kelder waar we ons schuilhielden voor de bombardementen.

Op de tentoonstelling zullen schilderijen, grafisch werk en voorwerpen te zien zijn - de meeste daarvan zijn door Alexander en Irene gemaakt tijdens hun verblijf in België.  In hun werken reflecteren zij over de thema's van het leven, die voor hen radicaal veranderden na 24 februari 2022.  Er zal ook een reeks portretten onder de algemene titel "Cassandra" van Irene Ku en affiches te zien zijn.

→ Ten slotte hebben de kunstenaars ervoor gekozen 30% van de winst uit de verkoop van hun werken te doneren aan de Oekraïense stichting: “Come Back Alive”.

 

ℹ PRAKTISCHE INFORMATIE 

Data van de tentoonstelling
Van 23 september tot 9 oktober 2022.

Openingsuren van de tentoonstelling
Dinsdag van 10 tot 16u en in het weekend van 11 tot 18u, behalve het laatste weekend (8-9 oktober), dan is de tentoonstelling open tot 21u.

Vernissage
Vrijdag 23 september van 17u tot 21u.

Op het programma tijdens de vernissage:
17-19u: Alexander maakt live een schilderij.
18-20u: workshop t-shirt bedrukken met stencils
18-19u: Live achtergrondmuziek gebracht door Andrzej Pozdin en Juliet July.
17-19u: verkoop van t-shirts, jurken, kussens enz. gemaakt door de Oekraïense kunstenaarsgroep Linotale 

Op het programma op zaterdag 1 en 8 oktober:
14-16u: workshop t-shirt bedrukken met stencils

Op het programma op zondag 9 oktober:
16-20u: workshop t-shirt bedrukken met stencils

Op het programma tijdens de tentoonstelling:
Verkoop van t-shirts, jurken, kussens enz. gemaakt door de Oekraïense kunstenaarsgroep Linotale 

Gratis toegang, zonder reservatie.

 

ℹ KUNSTENAARS 

ℹ Irène Ku (schilder)

Irene is zowel schilder als grafisch ontwerper.

Ze is afgestudeerd aan NAOMA in Kiev in kunstrestauratie. Tussen 2002 en 2013 nam ze deel aan kunstprojecten in Oekraïne en in het buitenland (Polen, Macedonië en Spanje). In 2012 was ze resident aan het Centre for Creativity and Research (CeRCCa) in Barcelona (Spanje) en in 2014 exposeerde ze in de galerie Kialita-Art in Kiev. In 2019 werkte ze aan een project om een kunstwerk te restaureren voor de Trinity Art Gallery in Londen. Sinds de oorlog in Oekraïne, woont ze in België. 

Irene tekent vooral graag mensen, om hun innerlijke wereld te bestuderen, hun verhouding tot het leven, hun verhouding tot de omringende ruimte.

 

ℹ Alexander Kudriavchenko (schilder)

Alexander Kudriavchenko is één van de weinige hedendaagse kunstenaars met zo'n diepgaande en geraffineerde artistieke techniek.

Geboren in de familie van een gerenommeerde Oekraïense beeldhouwer, Heorhiy Kudriavchenko, studeerde hij monumentale kunst en wordt sindsdien gedreven door grootschalige werken. Hij maakte fresco's voor talrijke orthodoxe kerken in heel Oekraïne en waande zich een oude meester uit de Renaissance. En misschien had hij gelijk: zijn verbinding met oude artistieke tradities is krachtig en inspirerend. Zelf werd hij vaak geïnspireerd door de Oekraïense barokstijl, die vol zat met ornamenten en symbolen van weelderig groen. Kudriavchenko kopieert echter niet, maar erft en incorporeert de traditie. Zijn ornamentele motieven op doek zijn even fijn en filigraan als betekenisvol. 

De schilderijen van Alexander Kudriavchenko spreken over de menselijke natuur: de kunstenaar schijnt te geloven dat in ieder van ons een beter wezen schuilt en zijn werken herinneren ons aan het goede en het licht dat wij allen bezitten.

 

ℹ Andjey Pozdin & Juliet July (LIVE achtergrondmuziek)

Tijdens de vernissage, vanaf 18u, zullen de Oekraïense musici Andjey Pozdin en Juliet July Andriyivskyi Uzviz naar Kiev brengen. Andrzej en Yuliya zijn een waar symbool en legende van het boheemse leven in Kiev. 

 

ℹ Lionate (kunstenaarscollectief)

Het Oekraïense collectief Linotale presenteert met trots hun creaties.
T-shirts, jurken, kussens, draagtassen enz. geïnspireerd en gemaakt door echte Oekraïense zielen zullen tijdens de tentoonstelling te koop zijn.

Vorige
Volgende

Hou je van kunst in het algemeen? Schilderijen? Juwelen? Beeldhouwwerken ?...

i We aanvaarden dit soort voorwerpen ook als pand en organiseren regelmatig verkopen rond deze thema's.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid voor PBM