Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Expo « Beyond limits »

Tentoonstelling « Beyond limits »

Beyond limits toont het werk van acht vrouwelijke schilders die in Brussel wonen en elkaar de voorbije jaren kruisten aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht.

Deze plek vormt letterlijk het vertrekpunt van hun verlangen om andere oorden en ruimtes te verkennen en af te tasten. De zoektocht om die weer te geven ervaren ze als zintuigelijk en zingevend.

Terwijl ze wat hen omringt benaderen vanuit verwondering, of verbijstering, trachten ze deze gemoedstoestand te verbeelden in een landschap of universum dat hen eigen is.

De kruisbestuiving van hun creaties is een eerbetoon aan de kracht van kwetsbaarheid én weerstand, van kleuren en poëzie.

 

ℹ PRAKTISCHE INFORMATIE: 

Data van de tentoonstelling
Van donderdag 17 t/m zondag 27 oktober 2024

Openingsuren van de tentoonstelling
Donderdag en weekend (11u - 18u)

Vernissage
Donderdag 17 oktober 2024 (17u - 21u)

Gratis toegang, zonder reservatie

 

ℹ DE KUNSTENAARS:

 Liesbet Aerts

Voor Liesbet Aerts is het alsof ze naar de andere kant van de wereld is moeten afreizen (Argentinië, 2009) om haar kinderliefde voor tekenen en schilderen terug te vinden. Ze ontdekte dat deze praktijk haar niet alleen toelaat om gevoelens en ervaringen te herbeleven, maar ook om weer in verbinding te treden met zichzelf en de wereld.

Voor haar is tekenen en schilderen een “ex-peau-sition” (Jean-Luc Nancy). Ze stelt zich open voor wat haar hier en nu toevalt en gaat intuïtief en aandachtig te werk. Terwijl ze lagen, lijnen en kleuren opzet en weghaalt, redt ze wat er overblijft en weerstand biedt.

In haar werken wil ze een wereld creëren voor figuren die in de werkelijkheid geen plaats of stem krijgen en hen zo de vrijheid geven om hier (al den niet) rond te bewegen en te transformeren.

 

 Joke Beernaert

Al heel haar leven staat Joke Beernaert in verwondering, met bewondering te kijken naar de natuur. Daarnaast wordt ze geïnspireerd door het menselijk lichaam (in stukjes), onbestemde plaatsen en ruimtes. Zelfgemaakte foto’s vormen meestal het beginpunt van een zoektocht naar schoonheid, verwondering, durven.
Na heel veel oefening in het figuratieve is ze nu aan het verkennen hoe ze de beelden die haar inspireren op een meer abstractie wijze op doek kan weergeven.

 

 Nathalie Bernheim

Nathalie Bernheim schildert om haar begrip en inzicht en kennis te verdiepen wat haar waardering en vreugde brengt.
Als KNO-arts is ze zowel wetenschapper als gevoelsmens. Ze prikkelt graag haar zintuigen en bevredigt haar nieuwsgierigheid door het leven op zoveel mogelijk manieren te ervaren.
Haar schilderijen zijn geïnspireerd door beelden die emoties opwekken die vragen om begrepen te worden.
Ze draagt de beelden vele jaren met zich voordat ze hen op doek krijgt, waarbij ze gevoelens en esthetiek loslaat met de rationele blik van een wetenschapper.

 

 Roxanne Devadder

Roxanne is huisarts en schilder. Ze studeerde af als huisarts aan de KULeuven in 2017 en combineert haar werk als arts met haar passie voor schilderen. Momenteel zit ze in haar laatste jaar schilderkunst aan de Academie voor beeldende kunsten  in Anderlecht.

Haar artistieke werk is niet geïnspireerd door bestaande beelden of objecten. Ze schildert liever vanuit haar geheugen of intuïtie, om een zekere spontaniteit te behouden.

Haar liefde voor reizen, onmetelijkheid en het onbekende komt tot uiting in haar curriculum (postuniversitaire studies tropische geneeskunde, beroepservaring in het buitenland) en in haar laatste kunstwerken (met een voorliefde voor landschappen).

 

 Laurence Heymans

Laurence Heymans studeerde grafische vormgeving aan het Sint-Luc in Brussel. Na een carrière in de grafische informatica bij de RTBF en als lerares plastische kunsten, wijdt ze zich aan de schilderkunst en evolueert ze vooral naar de abstracte schilderkunst.

Aanvankelijk hanteerde ze een nogal dwangmatige en repetitieve schrijfstijl. Daarna, vaak geïnspireerd door het menselijk lichaam dat ze transformeerde, nam ze een steeds minder gecontroleerd gebaar aan. Om dit gebaar in vraag te stellen, introduceerde ze geometrie, als een indringer. Tot slot richtte ze haar aandacht op het licht, zo essentieel.

 

 Isa Muls

Isa Muls tekent en graveert al vele jaren. Zeven jaar geleden begon ze met olieverf te schilderen aan de Academie voor beeldende kunsten in Anderlecht en ontdekte ze het plezier van kleur.
Met deze werken wil ze haar idee van landschap laten zien. Droomlandschappen of landschappen rond haar atelier. En het huis. Een geruststellende aanwezigheid in het landschap, maar ook een plek met soms zware geheimen.

 

 Hilde Van Gelder

In 2021 publiceerde Hilde Van Gelder Ground Sea. Photography and the Right to Be Reborn (Leuven University Press). Dit boek, gratis downloadbaar via OAPEN , reflecteert over migratie in het Nauw van Calais. In dialoog met dit project ontwikkelde Van Gelder een experimentele schilderpraktijk, waarvan de sequens Engel ╲ And (I) (2022-2024) het resultaat is

 

 Annemie Verbeke

Annemie Verbeke is een Belgische ontwerpster die eerst grafische kunsten studeerde aan het Sint-Lucas-instituut in Gent en in de Academie voor schone kunsten in Gent voordat ze een carrière als modeontwerpster begon. Veel later is ze schilderkunst gaan volgen aan de Academie voor beeldende kunsten in Anderlecht.

Vorige
Volgende

Hou je van kunst in het algemeen? Schilderijen? Juwelen? Beeldhouwwerken ?...

i We aanvaarden dit soort voorwerpen ook als pand en organiseren regelmatig verkopen rond deze thema's.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid voor PBM