8 (ex)politici gaan samen in de Berg van Barmhartigheid tentoonstellen. 8 verschillende partijen, 8 verschillende kunstdisciplines, 8 verschillende visies en toch onder 1 en dezelfde noemer « Politic'Art ».
Kunst is de verbindende factor. Kunst kent geen meerderheid of oppositie. Kunst is expressie met een universele taal.
Het zal dus niemand verwonderen dat er elementen van eenieders politieke gedrevenheid of visie in de werken terug te vinden zijn. Het is hun manier om naar de wereld te kijken en dit te vertalen naar beelden, kleuren en vormen. Maar ook muziek en zelfs culinaire pareltjes kunnen anderen raken.
Kunst daagt je uit om anders te denken. Tegelijkertijd geeft het ook de ruimte voor eigen interpretatie, de vrijheid om zelf na te denken. Kunst kan verandering in beweging brengen, discussies opwekken en mensen bij elkaar brengen…en dat is hier dus alvast gebeurd, over partij- en taalgrenzen heen !
ℹ PRAKTISCHE INFORMATIE
Data van de tentoonstelling
Van vrijdag 12 tot zondag 21 mei 2023
Openingsuren van de tentoonstelling
Dinsdag (10u - 16u), vrijdag (16u - 19u) en in het weekend (11u - 18u)
Vernissage & finissage
→ Op alleen op uitnodiging
Gratis toegang, zonder reservatie (behalve de vernissage & de finissage)
ℹ DE KUNSTENAARS
ℹ Geoffroy Coomans de Brachène
Geoffroy Coomans de Brachène, al meer dan 20 jaar gepassioneerd door fotografie, houdt ervan om schaduw of licht op te zoeken en op die manier wat ons omringt in de verf te zetten. Of het nu gaat om architectuur, erfgoed of zelfs de natuur, Geoffrey zoekt naar originele plaatsen en probeert deze vast te leggen met zijn lens. Unieke locaties die emoties kunnen losweken. Dankzij de politiek krijgt hij soms toegang tot uitzonderlijke plekken en kan daardoor exclusieve foto's maken en delen.
ℹ Peter Decabooter
Peter Decabooter volgde de opleiding schilderkunst in Aalst en Sint Lucas Brussel. Beroepshalve organiseerde hij voor groepen vele aquarelvakanties in het buitenland.
« Zien is gelijk aan verbeelden » is zijn leuze.
Hij schildert, assembleert, en maakt beelden die vertrekken vanuit zijn fantasie.
In zijn meestal abstract werk krijgt de toeschouwer de kans om weg te dromen in kleuren en vormen.
Carla Dejonghe
Carla Dejonghe heeft een specialisatiegraad beeldhouwen en werkt voornamelijk in klei en plasticreet, gecombineerd met tal van andere materialen. Je vindt vaak woorden en teksten op haar werken terug. Maar ook met lippen en voeten maakt ze heel wat sculpturen: spielerei, met een knipoog naar de Pop Art. En wat er gebeurt als retro reclameposters en verkiezingsfolders dit pad kruisen, ontdek je in deze tentoonstelling.
ℹ Annemie Maes
« The Green Fairy » is de artiestennaam van voormalig Groen parlementslid en senator Annemie Maes, die de laatste jaren opnieuw actief is als collagekunstenaar met haar kleurrijke en vrolijke collages. Deze Brusselse artieste laat zich inspireren door jaren ‘60 beelden, retro en vintage maar vaak met onderliggend een actuele maatschappelijke boodschap. Voor deze politieke groepsexpo heeft ze werken gekozen met een feministische, ecologische en maatschappijkritische insteek.
Let The Green Fairy blow your mind!
ℹ Ingrid Parmentier
Ingrid Parmentier voerde botanische verkenningen uit in de dichte bossen van Centraal-Afrika als onderdeel van haar proefschrift. Samen met haar collega's kreeg ze de kans om soorten te ontdekken die nieuw waren voor de wetenschap. Hier presenteert zij enkele tekeningen die zijn gemaakt om deze soorten te beschrijven.
ℹ Gilles Verstraeten
Gilles Verstraeten groeit op in een West-Vlaams huishouden met een hart voor Franse cultuur. Nog voor hij een woord Frans begrijpt wordt hij verliefd op de emotie en passie in de muziek van Jacques Brel. Naarmate hij de taal leert is Brel zijn leermeester, hij vertaalt zijn teksten en zoekt de dubbele betekenissen en bodems met vertaalwoordenboek in de aanslag. De liederen van Brel, die hij gaandeweg zelf begint te interpreteren, begeleiden jaren later nog zijn seizoenen, zijn momenten van geluk en verdriet.
ℹ Fatoumata Sidibé
Fatoumata Fathy Sidibé schildert op doek. Ze haalt haar artistieke inspiratie uit de geschiedenis van haar voorouders, de verwijzing naar verschillende artistieke stromingen, de overgang van het driedimensionale naar het tweedimensionale, het werken met kleuren en vormen. Ze laat je reizen naar het mysterieuze universum van maskers en gezichten. Maar zijn het maskers van gezichten of gezichten van maskers ?
ℹ Julien Uyttendaele
Julien Uyttendaele is een fervent kok, vooral gepassioneerd door patisserie. Als autodidact brengt hij zijn vrije tijd graag door in zijn culinair laboratorium. Hij verdiept zich in kookboeken en aarzelt niet er zijn eigen interpretatie aan te geven. Julien steekt niet onder stoelen of banken dat hij ervan droomt ooit zijn eigen restaurant te openen, want hij is ervan overtuigd dat voor iemand koken een van de mooiste geschenken is die je een ander kan geven.